Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Meer weten?

Contactpersoon Movisie
Kristin JanssensBent u slachtoffer van geweld of belt u als particulier i.v.m. een slachtoffer: neem dan contact op met Veilig Thuis op: 0800-2000 (gratis en 24/7 bereikbaar).

E-mail
k.janssens@movisie.nl

Telefoon
030 – 789 22 29

Seksueel geweld

Seksueel contact kan om verschillende redenen een grens overschrijden. Denk aan uit de hand gelopen experimenteergedrag van jongeren, of aan seks met iemand die dronken of gedrogeerd is en daarom zijn of haar grenzen niet meer kan aangeven. Maar ook om seks met een kind, of om seks waartoe iemand wordt gedwongen door middel van fysiek geweld of bedreiging.

Ongewenst seksueel contact kan bijvoorbeeld bestaan uit aanrakingen, seks via de webcam of verkrachting. Voor al deze verschillende vormen en situaties wordt de overkoepelende term seksuele grensoverschrijding gebruikt. (1).

Dit dossier betreft de ernstige en strafbare vormen van seksuele grensoverschrijding: seksueel geweld en seksueel misbruik. In dit dossier ligt de nadruk daarbij op seksueel geweld dat zich afspeelt binnen afhankelijkheidsrelaties.

Seksueel geweld is wat in de wet als aanranding en verkrachting is gedefinieerd. Dat wil zeggen penetratie (verkrachting) of andere seksuele handelingen (aanranding) waarbij gebruik is gemaakt van geweld of dreiging met geweld, of van een situatie of toestand waardoor iemand niet in staat was te weigeren (bijv. door middelengebruik).

Seksueel misbruik is elke vorm van seksuele grensoverschrijding waarbij sprake is van seks tussen een volwassene met een kind. Specifieke informatie hierover is te vinden in ons dossier Seksueel kindermisbruik.

Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor goede hulp na seksueel geweld. De Handreiking Regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling vraagt dan ook specifieke aandacht voor dit onderwerp.

Nieuws

Beleid

Feiten en cijfers

Publicaties

Agenda1). White paper seksuele grensoverschrijding en seksueel geweld (2015)