Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Meer weten?

Contactpersoon Movisie
Annet den HoedBent u slachtoffer van geweld of belt u als particulier i.v.m. een slachtoffer: neem dan contact op met Veilig Thuis op: 0800-2000 (gratis en 24/7 bereikbaar).

E-mail
a.denhoed@movisie.nl

Telefoon
06 – 554 405 16

Vrouwelijke Genitale verminking

Vrouwelijke Genitale Verminking (vgv) is een ingreep aan de uitwendige geslachtorganen zonder dat daar een medische noodzaak voor is. Hierbij wordt een deel of het geheel van de vrouwelijke genitaliën weggesneden. Dit wordt ook wel meisjesbesnijdenis genoemd en gebeurt meestal bij meisjes tussen de vier en twaalf jaar.

Vgv brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee, zowel lichamelijk als geestelijk, en is een vorm van kindermishandeling. Vgv is in Nederland dan ook verboden en strafbaar, ook als de ingreep in het buitenland wordt uitgevoerd.

Volgens het expertisecentrum Pharos lopen 40 tot 50 in Nederland woonachtige meisjes reëel risico om slachtoffer te worden van vgv. Meestal gebeurt dit tijdens vakantie of familiebezoek in het land van herkomst. Landen die hierbij vaak genoemd worden zijn: Somalië, Egypte, Ethiopië/Eritrea en de Koerdische autonome regio in Noord Irak.

Nieuws

Interventies

Publicaties

Beleid

Feiten en cijfers