Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Films DVD video's tv-uitzendingen

TV- en radio-uitzendingen

Misbruikt
Vier slachtoffers van seksueel misbruik over hun verleden. Uitzendingen van BNN/VARA.
September 2017.

Coach over misbruik pupil: mijn slachtoffer heeft levenslang
Uitzending van Nieuwsuur over seksueel misbruik in de sport.
Juni 2017.

Vrouw nog steeds in gevaar na aanval door stalkende ex
Uitzending van EenVandaag over stalking.
April 2017.

Family Justice Center
Ervaringen met het Family Justice Center (FJC) in Antwerpen, verteld in één minuut.
Januari 2016.

Shaken Baby Syndroom
Een discutabele diagnose. Reportage van Brandpunt (KRO) over (onterechte) beschuldiging van ouders. Uitzending 29 maart 2016, herhaling 6 april 2016.

Traumatische vechtscheidingen
Reportage van Brandpunt over de effecten van vechtscheidingen op kinderen.
15 maart 2016 (Brandpunt, KRO).

De zaak Sharleyne.
De zaak Sharleyne. Uitzending van Zembla over de verdachte dood van een kind uit een gezin dat al lang bekend was bij de hulpverlening. Aflevering van Zembla (Vara), 17 februari 2016.

De Forensische Polikliniek Kindermishandeling.
Pijnlijk bewijs. Reportage over de Polikliniek Kindermishandeling, die verdacht letsel onderzoekt. Uitzending op NPO2, 16 november 2015.

Tot waanzin gedreven. Uitzending over stalking
Tot waanzin gedreven. Reportage over stalking van Brandpunt, 22 september 2015.

Partnergeweld en jeugdzorg
Die kleine is alles voor mij. Documentaire van KRO-NCRV over een jonge vrouw, die na partnermishandeling in een opvanghuis en later met kind in een begeleid-wonenproject terechtkomt. Zal het kind uithuisgeplaatst worden? Uitzending op maandag 14 september 2015, 20.25 uur, NPO 2.

Amersfoorts gezinsdrama
Vader Amersfoorts gezinsdrama roept op tot alertheid Mei 2015. Reportage van EO Dit is de Dag op 16 mei 2015 over een man die zijn zoon door moord is verloren. De dader was zijn vrouw, die daarna zelfmoord trachtte te plegen.

Münchhausen by proxy
Münchhausen by proxy April 2015. Documentaire van Brandpunt Reporter (KRO) over deze vorm van kindermishandeling. Uitzending op 5 april 2015, 22.25 uur, NPO 2.

De Eper incestzaak
De Eper incestzaak November 2014. Over het mediaspektakel rond deze incestzaak in de jaren 90. Uitzending van Andere Tijden op 20 november 2014.

Ontspoorde mantelzorg
Ontspoorde mantelzorg November 2014. Uitzending van NCRV/NPO over ernstige overbelasting van mantelzorgers. Met reacties van hulpverleners en een Steunpunt Huiselijk Geweld.

Partnergeweld
De liefde van mijn leven November 2014. Speelfilm over het duivelse dilemma na partnergeweld: weggaan of blijven? Gevolgd door reacties en commentaren (Omroep Human).

Ouderenmishandeling
Bezuinigingen werken ouderenmishandeling in de hand. Uitzending van Zembla op 16 januari 2014.

'Het voelde als mijn schuld'
externe link'Het voelde als mijn schuld'. RTL LATE NIGHT. Dinsdag 17 dec. 2013.
Aan tafel Anita, zij is zelf 11 jaar slachtoffer geweest van huiselijk geweld en vertelt haar verhaal. Wat heeft ze allemaal moeten doorstaan en hoe is ze er weer bovenop gekomen? Ook aan tafel Goedele Liekens en politie-commissaris van den Berg van het Programma huiselijk geweld en de politietaak.

Vechtscheidingen
externe linkVechtscheidingen
Uitzending van ZEMBLA op donderdag 10 oktober om 21.10 uur bij de VARA op Nederland 2. ZEMBLA onderzoekt wat er gebeurt als liefde omslaat in haat en voormalige partners elkaar naar het leven gaan staan in een vechtscheiding. Aan het woord komen o.a. emeritus hoogleraar opvoedkunde J. Hermanns en klinisch-psycholoog Justine van Lawick.

Talks | TEDx
externe linkLeslie Morgan Steiner: Waarom slachtoffers van huiselijk geweld niet weggaan
Steiner vertelt het donkere verhaal van haar relatie en stelt misvattingen bij die vele mensen hebben over slachtoffers van huiselijk geweld. Ze legt uit hoe elk van ons kan helpen om de stilte te doorbreken. (Gefilmd op TEDxRainier.)

3Doc: Reclassering
In deze uitzending van 3Doc De Reclassering van Jessica Villerius, worden een drietal reclasseringsmedewerkers tijdens hun vaak moeizame werkzaamheden gevolgd. Een van de cliënten is veroordeeld voor verkrachting binnen het huwelijk. Datum uitzending: 27-05-2011. Tijdsduur: 44'39"
externe linkBekijk de uitzending over de Reclassering

Code Rood: Eerwraak belicht
2010. NCRV-documentaire over drie meisjes die door hun eigen familie met de dood worden bedreigd.
externe linkBekijk de documentaire: Code Rood: Eerwraak belicht

Opvoeden na partnergeweld
'Opvoeden na partnergeweld' probeert antwoord te geven op de volgende vragen: wat zijn de gevolgen voor kinderen als ze zien dat hun moeder in elkaar wordt geslagen door hun vader? En hoe kunnen ouder en kind beter geholpen worden?
In de uitzending van 9 mei 2011 besteeedde Uitgesproken Vara aandacht aan de uitkomsten van dit rapport.
externe linkBekijk de uitzending Opvoeden na partnergeweld

Gezond24
Portal van de Nederlandse Publieke Omroep met video’s over ziekte, gezondheid en lifestyle. De Publieke Omroep werkt hiervoor samen met StimulanSZ en het Trimbos-instituut.
Let op: Microsoft Silverlight of Flash Mediaplayer noodzakelijk
externe linkVideo’s over huiselijk geweld van de Publieke Omroep
externe linkVideo’s over belaging/stalking geweld / eerwraak van de Publieke Omroep
externe linkVideo’s over eergerelateerd geweld / eerwraak van de Publieke Omroep
externe linkVideo’s over gedwongen huwelijk / huwelijkswang van de Publieke Omroep

Ouderen in veilige handen? Radio 1 uitzending Ikon in programma "De andere wereld"
zondag 10 april 2011 van 07:02 - 08:00 uur op Radio 5. Een programma over ouderenmishandeling naar aanleiding van het verschijnen van Actieplan ‘Ouderen in veilige handen’ van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS).
externe linkBeluister de uitzending ouderen in veilige handen (Website De andere wereld)

TOPX: Klap in relatie moet kunnen
Uit onderzoek van TopX, het jongerenpanel van EenVandaag, blijkt dat één op de zes jongeren wel eens een klap krijgt in hun relatie. Veertien procent van de jongeren geeft aan dat zo'n klap in een relatie moet kunnen. Het onderzoek is gedaan onder 1.750 jongeren.
externe linkEenVandaag spreekt met twee slachtoffers die hebben meegedaan aan het onderzoek en legt de resultaten voor aan Renee Römkens, hoogleraar interpersoonlijk geweld
Zie ook:
externe linkEenVandaag: Een op de zes krijgt klap van vriend of vriendin

Z.O.Z over vrije, gearrangeerde of gedwongen partnerkeuze
8 januari 2011: In de acht afleveringen van Z.O.Z. bespreekt Anil Ramdas met even kleurrijke als verrassende gasten de kwesties die de tweede generatie allochtonen het meeste raken. In deze aflevering: Over vrije, gearrangeerde of gedwongen partnerkeuze (met o.a. Hülya Cigdem, Naeeda Aurangzeb en Edien Bartels.
externe linkBekijk de uitzending over vrije, gearrangeerde of gedwongen partnerkeuze

EO-programma De Rechtbank over huiselijk geweld
7 december 2010: Het EO-programma De Rechtbank besteedde aandacht aan het thema huiselijk geweld.
In de Utrechtse rechtbank wordt Wendela gevolgd. Wendela is slachtoffer van huiselijk geweld.
externe linkLees meer en bekijk deze uitzending van De Rechtbank

Ethiopiërs adviseren Nederland over aanpak huwelijksdwang
29-11-2010: Uitgesproken Vara besteed aandacht het bezoek van een delegatie van vier Ethiopische specialisten aan Nederland om hun kennis over de aanpak van huwelijksdwang te delen en hun aanpak toepasbaar te maken voor de Nederlandse situatie. De Tigray Development Association (TDA) ontwikkelde een aanpak, die door Unicef wordt aangeprezen. Die aanpak begint bij onderwijs.
externe linkLees meer en bekijk dit deel van de uitzending van Uitgesproken Vara

Ouderenmishandeling
27-01-2010: Omroep MAX erkent dat ouderenmishandeling nog steeds een groot taboe is. Toch is het belangrijk er wel over te praten. In Tijd voor MAX op 27 januari kwam een vrouw aan het woord die over haar mishandelde moeder vertelde. Nienke Thurlings van de ANBO ging in op de verschillende vormen van ouderenmishandeling, en vertelde over samenwerking met MOVISIE. externe linkBekijk de uitzending Ouderenmishandeling.

Mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld

06-08-2009 : EénVandaag ging op bezoek bij een opvanghuis voor mannen en sprak daar met slachtoffers. Ook gesprekken met hoogleraar Interpersoonlijk geweld Renée Römkens over de hedendaagse aandacht voor mannen als slachtoffer en met coach agressieregulatie Harold van de Pol over wat voor soort mannen dit overkomt.
externe linkBekijk Mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld

Huiselijk geweld en huisverbod in Spraakmakende zaken

08-06-2009: IKON besteedde op dinsdag 9 juni 2009 om 21.24 uur in het programma Spraakmakende zaken aandacht aan huiselijk geweld en aan het op 1 januari 2009 ingevoerde huisverbod.
externe linkBekijk Huiselijk geweld en huisverbod in Spraakmakende zaken


Films, DVD's en video's